Loading...
Downing Street 2018-09-27T14:30:12+00:00

Project Description

“The design and development of vertical augmentation to an existing structure is a unique opportunity to preserve and reuse the original building’s form, while creating new space for a more comprehensive use of the building site.”

The former manufacturing building located at 53 Downing Street, originally built in 1857, was fully gut renovated into a six-story, 8,260-square-foot luxury townhouse. DRPILLA was the structural engineer for the re-envisioned design which features a grand staircase, an elevator, multiple terraces and a private garage. The structural work consisted of new floor framing and the removal of the existing rear wall to accommodate a two-story steel bay window. The building was vertically expanded and includes a new penthouse with a rear landscaped roof terrace.

CLIENT
Confidential
LOCATION
New York, NY
SERVICES
Structural Engineering
Geotechnical Engineering
COMPLETION
2017

Strengthening the Existing Structural System

To strengthen the existing two-story longitudinal lateral system, comprised of unreinforced masonry, steel moment frames were added in the transverse direction. This dual system accommodated the narrow building and allowed for an open plan which maximized the functionality of the space. To decrease weight and incorporate a glass wall design, the penthouse was framed using a steel tube frame system.

Restoring Charm to Greenwich Village

On the existing front façade, a vast majority of brick was damaged beyond repair or in poor condition. Redesigning the façade was a chance to realign the building within the context of the neighborhood. The assessment of the brick at the front façade led to the decision to replace the entire façade with new brick from the second floor to the roof parapet. The re-envisioned façade fits seamlessly into the fabric of the neighborhood.

Restoring Charm to Greenwich Village

On the existing front façade, a vast majority of brick was damaged beyond repair or in poor condition. Redesigning the façade was a chance to realign the building within the context of the neighborhood. The assessment of the brick at the front façade led to the decision to replace the entire façade with new brick from the second floor to the roof parapet. The re-envisioned façade fits seamlessly into the fabric of the neighborhood.