Loading...
Manhattan Classic Car Club 2018-09-27T14:32:28+00:00

Project Description

After years of operation in Soho, the Classic Car Club moved into its newly renovated 40,000-square-foot industrial space. The former NYPD Mounted Unit stable was transformed into a state-of-the-art clubhouse for classic car enthusiasts at Manhattan’s Pier 76. The renovation featured an expanded showroom which flaunts 31-foot-high ceilings, minimalistic steel framing and giant windows overlooking the Hudson. The space is outfitted with a 3,200-square-foot terrace, private lounge, restaurant, bar and simulator room.

CLIENT
Classic Car Club
LOCATION
New York, NY
SERVICES
Structural Engineering
Special Inspections
COMPLETION
2018

A Converted 8,000 sq ft Gallery Room

Prior to becoming the Classic Car Club, Pier 76 housed dozens of stalls for the NYPD Mounted Horse Unit. This column-free space was re-envisioned into the main showroom. The existing deck was comprised of concrete grade beams and structural slab on piles. DRPILLA preformed comprehensive remediation design for the deck’s structural system incorporating a wearing surface. Our design successfully integrated the extensive remediation of the existing concrete structural slab and the wearing surface of the 8,000-square-foot gallery room.

Minimalistic Industrial Design

The existing mezzanine was redesigned to include a perforated metal mesh wall and a new staircase opening leading up to the second-story lounge called the “Hayloft;” a former attic hay loft. DRPILLA designed the structural framing for the upper levels of the club including the lounge and office space. An industrial feel is evoked by the exposed steel I-beams and weathered timber flooring.

Minimalistic Industrial Design

The existing mezzanine was redesigned to include a perforated metal mesh wall and a new staircase opening leading up to the second-story lounge called the “Hayloft;” a former attic hay loft. DRPILLA designed the structural framing for the upper levels of the club including the lounge and office space. An industrial feel is evoked by the exposed steel I-beams and weathered timber flooring.