Loading...
McKibbin Street 2018-09-27T14:25:47+00:00

Project Description

The Industrial Center at McKibbin Street involved the gut renovation of several buildings constructed in the 1850’s and 1930’s. The new complex provides 72,000 square feet of light manufacturing and artisan workspace. While modern infrastructure was installed, the historic brick facade and interior and 1930’s era multi-light steel windows were restored to their original specifications. The property is the last remaining structure of its kind in Brooklyn, originally serving as a rope manufacturer within Brooklyn’s then thriving maritime industry. The site is on the National Register of Historic Places and is the winner of the 2009 Historic Preservation Award.

CLIENT
Greenpoint Manufacturing & Design Center
LOCATION
Brooklyn, NY
SERVICES
Structural Engineering
COMPLETION
2009/h6>

COST
$6.5 million

Assessing the Existing Conditions for Adaptive Re-Use

The scope of the renovation work consisted of the evaluation of the existing structures, the retrofit of structural deficiencies, and specific upgrades to isolated portions of the buildings to meet the loading requirements for various occupancies ranging from multiple light industrial to artisanal use. The main challenge was developing a systematic method to evaluate the patchwork of structural elements throughout the complex and evaluating the structural integrity of each new proposed use.

Roofing and Floor System

The existing roof truss is a 41-foot-long timber double-howe type, with all vertical members made of steel rods. Multiple layers of a variety of roofing materials were removed in order to reduce the rood dead load and quantify the loading capacity of the roof. Roof joists with large deformations were replaced by sawn timbers of various sizes, depending on the spans. Similar to the layers of roofing material, layers of flooring needed to be removed in order to properly evaluate the condition and strength of the over 100-year-old timber floors. Removal of the flooring material revealed rotted and fire-damaged areas. Joists and girders that showed signs of severe deterioration and large deformation were replaced by new timber joists and steel beams.

Roofing and Floor System

The existing roof truss is a 41-foot-long timber double-howe type, with all vertical members made of steel rods. Multiple layers of a variety of roofing materials were removed in order to reduce the rood dead load and quantify the loading capacity of the roof. Roof joists with large deformations were replaced by sawn timbers of various sizes, depending on the spans. Similar to the layers of roofing material, layers of flooring needed to be removed in order to properly evaluate the condition and strength of the over 100-year-old timber floors. Removal of the flooring material revealed rotted and fire-damaged areas. Joists and girders that showed signs of severe deterioration and large deformation were replaced by new timber joists and steel beams.

Foundation System

Helical piles incorporated with grade beams were designed to strengthen the wall footing at the cracked south-west corner of the building. The advantage of helical piles is mainly its minor disturbance to the existing building during installation. The piles prevent further cracking of the existing wall and increased the building’s integrity.

Masonry Walls and Columns

To retain as much of the existing structure as possible, portions of walls with compromised masonry were disassembled. These sections were re-built and tied back to the stable portions of the walls. Columns with severe corrosion and large incline were replaced with new steel columns. Corresponding concrete footings larger than the original ones were designed to accommodate the poor bearing fill.

Masonry Walls and Columns

To retain as much of the existing structure as possible, portions of walls with compromised masonry were disassembled. These sections were re-built and tied back to the stable portions of the walls. Columns with severe corrosion and large incline were replaced with new steel columns. Corresponding concrete footings larger than the original ones were designed to accommodate the poor bearing fill.