Loading...
Mecox Bay 2018-09-23T14:57:54+00:00

Project Description

This renovation transformed an existing 5,000-square-foot contemporary style home into a Mediterranean-inspired estate. The project features a waterside pool, multiple terraces and covered verandas. The finest materials imported from Italy were installed and include Venetian plaster walls and ceilings, custom Murano glass fixtures, terra cotta roof tiles, Botticino marble and intricate iron work. A significant structural component of the renovation included the design of a secondary foundation around portions of the existing foundation to support the relocation of exterior walls.

CLIENT
Confidential
LOCATION
Bridgehampton, NY
SERVICES
Structural Engineering
COMPLETION
2002

Oversight and Integration of Structural Issues

In order to transform the existing residence into the client’s vision, a number of structural challenges were addressed. Portions of the existing residence were demolished to allow for the re-augmentation of the new structure. Careful consideration was given during the demolition phase to reduce exposure to damage and settling or disruption to the structure. We devised a strategy that adhered mostly to the original footprint but dramatically reshaped the volumes. Since the residence is located on waterfront property, our design adhered to FEMA regulations. The lower level of the structure’s foundation allows the inflow of tidewater through vents in order to prevent catastrophic flood damage. Our design included a new south and west terrace, marble finishes installed over wooden structures, and an expansive loggia which incorporated a balustrade system. Additionally, the whole roof system was reinforced to accommodate additional loads imposed by a clay and tile roof.

A Timeline of Progression

Over a five year period, this once post-modern residence was extensively modified to accommodate numerous building augmentations and completely transformed into a palatial ocean-side Mediterranean villa.

A Timeline of Progression

Over a five year period, this once post-modern residence was extensively modified to accommodate numerous building augmentations and completely transformed in a palatial ocean-side Mediterranean villa.