Loading...
Round Hill Road 2018-09-16T13:23:47+00:00

Project Description

“The use of steel incorporated into wood construction provides the ability to “push” design limits well beyond an all wood adaptation while respecting the architectural vernacular.”

The Round Hill Road Residence involved the expansive new construction of a private estate situated on a 20-acre site in Greenwich Connecticut. The custom design combines several significant aspects including a 20,000-square-foot main house, 7,000-square-foot pool house, 5,000-square-foot garage and a 1,000-square-foot power / generator building. Due to structural composition of the “wood” construction, the demands of the architectural and structural requirements challenged the capabilities of an exclusively wood structural design. As the structural engineer, DRPILLA considered the many influencing architectural constraints—wall thicknesses, window and door locations, slope of the roofs, floor and roof spans, routing of ducts and placement of equipment—and realized that steel would be needed to provide structural reinforcement where wood’s structural limits are reached.

CLIENT
Confidential
LOCATION
Greenwich, CT
SERVICES
Structural Engineering
COMPLETION
2013

30 Tons of Structural Steel Designed to do the Heavy Lifting

In order to achieve the desired architectural aesthetic, 30 tons of structural steel was implemented in the design to do the “heavy lifting.” Since the basement of the building extends under the garage, a composite steel construction floor system was needed to support vehicles. For the body of the main house, structural steel ridges and transfer beams and systems support the upper floor chimney masses, which do not extend to the foundations. Steel was also used in the main house to support gravity loading.

Complex Solutions for a 7,000-sq ft Pool House

While the pool house was designed to match the main house, it incorporates a much more aggressive steel solution due to it’s more challenging geometry. The 7,000-square-foot pool house features a fireplace at grade level, mechanical room, pool equipment room and a connecting tunnel to the main house via a gallery hallway that runs to the rear of garage. The perimeter of building consists largely of glass, allowing the maximum amount of light to enter the space. Steel plate girders, reinforced with angles and plates provided resistance from lateral movement. The building foundation consists of a continuous 16-inch thick matt foundation, and 18-inch concrete perimeter walls. A secondary interior concrete foundation wall was constructed to allow for sub grade corridor connecting mechanical room and pool equipment room.

Complex Solutions for a 7,000-sq ft Pool House

While the pool house was designed to match the main house, it incorporates a much more aggressive steel solution due to it’s more challenging geometry. The 7,000-square-foot pool house features a fireplace at grade level, mechanical room, pool equipment room and a connecting tunnel to the main house via a gallery hallway that runs to the rear of garage. The perimeter of building consists largely of glass, allowing the maximum amount of light to enter the space. Steel plate girders, reinforced with angles and plates provided resistance from lateral movement. The building foundation consists of a continuous 16-inch thick matt foundation, and 18-inch concrete perimeter walls. A secondary interior concrete foundation wall was constructed to allow for sub grade corridor connecting mechanical room and pool equipment room.